Βασικές Ανάγκες Ομάδας Στόχου

Η ομάδα στόχος του έργου απαρτίζεται από ανήλικους 15 έως 18 ετών καθώς και από νεαρούς ενήλικες άνω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου (που υλοποιείται στο πλαίσιο του πακέτου εργασίας Δ), μπορούμε να έχουμε μια αρκετά καθαρή εικόνα για τον πληθυσμό νεαρών που κρατείται στο πολυπληθέστερο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης, αυτό του Αυλώνα. Τον πληθυσμό των κρατουμένων αποτελούν σε μεγάλο βαθμό αλλοδαποί με τους Έλληνες (σε αυτούς περιλαμβάνονται και Ρομά) να αποτελούν μόνο το 24%. Στις επιμέρους εθνικές ομάδες που συναντούνται στο κέντρο υπάρχουν κάποιες που είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά ενταγμένες όπως οι Αλβανοί (20%), οι οποίοι έχουν σε μεγάλο βαθμό μεγαλώσει στην Ελλάδα και διαθέτουν οικογενειακό/ υποστηρικτικό περιβάλλον στη χώρα, και κάποιες αντίθετα που δεν μιλούν καθόλου τη γλώσσα και δεν διαθέτουν κανενός τύπου υποστηρικτικό δίκτυο (Αλγερινοί 24.5%, Πακιστανοί 7%). Στην πλειοψηφία τους, κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κλοπές 26%, ληστείες 32%) και για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών σε ποσοστό 29% (προμήθεια προς ιδία χρήση, κατοχή με σκοπό την εμπορία/διακίνηση). Κάποιοι αλλοδαποί δήλωσαν ότι κρατούνται και για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι υπόδικοι (πάνω από 50%) και βρίσκονται στη φυλακή έως ένα χρόνο (66%).

Η εκπαίδευση τους είναι ελλιπής καθώς το 30% δεν έχει προχωρήσει πέραν της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό περίπου 9% έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, 1 στους 10 δεν έχει πάει ποτέ σχολείο

 

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (57%) έκανε/κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, με συνηθέστερες ουσίες την κάνναβη (50%), την κοκαΐνη (28%) και τα ηρεμιστικά/ υπνωτικά χάπια (21%). Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι έφηβοι γίνεται σε κάποιο βαθμό χρήση μέσα στο Κατάστημα αφού το 37% δήλωσε ότι θεωρεί ότι γίνεται χρήση στη φυλακή ενώ το αληθινό ποσοστό (αν ληφθεί υπόψη ο παράγοντας εμπιστοσύνης των κρατούμενων προς την ερευνητική ομάδα) εκτιμάται αρκετά υψηλότερο.

Ανάγκες που σχετίζονται με ψυχο(παθο)λογικά προβλήματα και με κακές συνθήκες διαβίωσης συνυπάρχουν επίσης στον πληθυσμό αφού 1 στους 4 δηλώνει ότι έχει διαμείνει στο δρόμο ενώ 1 στους 10 ότι έχει νοσηλευτεί για πρόβλημα ψυχικής υγείας. Από όσα γνωρίζουμε από άλλες έρευνες καθώς και από την επαφή με την κοινωνική υπηρεσία της φυλακής τα κυριότερα ψυχικά προβλήματα συνίστανται σε καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές του ύπνου και διαταραχές προσωπικότητας Υπάρχουν ωστόσο σπανιότερα και κάποια βαριά ψυχιατρικά περιστατικά τύπου βαριάς κατάθλιψης, ψύχωσης και έντονων εκδηλώσεων διαταραχής προσωπικότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s