Κύριοι Επιχειρησιακοί Στόχοι και Επιμέρους Επιδιώξεις

Ως κύριος σκοπός του έργου καταγράφεται η μείωση της νεανικής παραβατικότητας που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών δηλαδή κυρίως με αδικήματα που διαπράττονται υπό την επήρεια της χρήσης ή/και συνδέονται με την εξεύρεση οικονομικών μέσων για εξασφάλιση της ουσίας. Το παραπάνω στο βαθμό που απευθύνεται σε άτομα που έχουν διαπράξει ήδη κάποιο αδίκημα προϋποθέτει τόσο την ύπαρξη δομών που να δίνουν τη δυνατότητα θεραπείας εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων όσο και τη δυνατότητα παρακολούθησης προγράμματος στην κοινωνία ως μέτρο εναλλακτικό της φυλάκισης που απευθύνεται σε νεαρούς παραβάτες.

 

Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, κύριος στόχος παραμένει η θεραπεία και η αποτελεσματική ένταξη των νεαρών παραβατών με κρίσιμα στοιχεία την πρόληψη της υποτροπής στη χρήση ουσιών (και άρα στην παραβατικότητα), την αποφυγή της έκθεσης τους σε νέους κινδύνους και την ενδυνάμωση του κοινωνικού δικτύου που μπορεί να τους υποστηρίξει σε μια προσπάθεια προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Για τα παραπάνω είναι προφανές ότι απαιτείται μια λειτουργική και στο βαθμό του δυνατού θεσμοθετημένη συνεργασία και δικτύωση του σωφρονιστικού συστήματος, των οργανισμών θεραπείας και των φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε νέες δεξιότητες.

 

Αποτελεί επιπλέον κρίσιμο στοιχείο το γεγονός – όπως και στο νόμο που διέπει την απονομή δικαιοσύνης στους νεαρούς παραβάτες άλλωστε εντοπίζεται – ότι ο πληθυσμός των ωφελουμένων δεν είναι ενιαίος και με κοινά προβλήματα. Τόσο θέματα αναπτυξιακής φύσης όσο και ζητήματα σχετικά με την κοινωνικοποίησή συνδέονται με επιμέρους κατηγορίες στις οποίες μπορεί ο πληθυσμός να διακριθεί. Υπάρχουν, όπως είναι ευνόητο, πολλές διαφορές ανάμεσα σε δωδεκάχρονους προ-έφηβους και δεκαοχτάχρονους παραβάτες τόσο ως προς τον τρόπο διάγνωσης όσο και σε ότι αφορά τα ειδικά τους προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από την άλλη μεριά στον ίδιο πληθυσμό διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μεγάλες ομάδες που παρουσιάζουν συνωδά προβλήματα όπως προβλήματα ψυχικής υγείας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς ή/και κατάχρησης ουσιών. Άλλα θέματα που διαμορφώνουν διαφορές ανάμεσα στον πληθυσμό συνδέονται με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των παραβατών και σχετίζονται είτε με την καταγωγή τους (εθνικότητα, τόπος καταγωγής,) είτε με την κοινωνική τους κατάσταση (παιδιά οικογενειών με ιδιαίτερα προβλήματα, όπου μπορεί να ενδημεί η κατάχρηση ουσών, η φυλάκιση γονέων κλπ). Έτσι γίνεται επιτακτική η σύνθεση και η επεξεργασία μοντέλων παρέμβασης που βασίζονται στη συνέργεια και τη συμπληρωματικότητα ώστε να είναι αποτελεσματικά. Οφείλουν δηλαδή στη βάση της συστηματικής διάγνωσης των προβλημάτων και της εκτίμησης της σοβαρότητας αναγκών να προσαρμόζονται σε κάθε ειδική ομάδα και να διαθέτουν την ευελιξία προκειμένου να συνθέτουν ικανές απαντήσεις στην προβληματική που η κάθε υποομάδα εμφανίζει.

Ένα επιπλέον στοιχείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η αποστασιοποίηση από τη λογική του εγκλεισμού. Μέχρι σήμερα οι απαντήσεις στην απονομή δικαιοσύνης συνέκλιναν στην κράτηση τελικά των νεαρών παραβατών με σοβαρά αδικήματα – αν και δεν αποκλείονταν και ο εγκλεισμός για προληπτικούς λόγους σε περιπτώσεις ηθικού πανικού. Η λογική της ενδυνάμωσης των στοιχείων που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη οφείλει να αποφεύγει πρακτικές εγκλεισμού ακριβώς διότι με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουν τα άτομα προβλήματα που συνδέονται με τον εγκλεισμό και την ασυλοποίηση. Σήμερα όλο και περισσότερο είναι αποδεκτό το γεγονός ότι τα προβλήματα του ιδρυματισμού γεννούν δυσεπίλυτες επιπτώσεις των οποίων η αντιμετώπιση είναι εξίσου σοβαρές και κοστοβόρες με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Άλλωστε πολλοί συμφωνούν ότι ο ιδρυματισμός και ο αποκλεισμός σ’ αυτή την αναπτυξιακή φάση των νεαρών παραβατών οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ανάπτυξη νέων παραβατικών συμπεριφορών. Οι στρατηγικές που στοχεύουν στην πλήρη κοινωνική ένταξη αποδεικνύονται αντίθετα ιδιαίτερα αποτελεσματικότερες σε ότι αφορά την πρόληψη της υποτροπής σε παραβατικού τύπου συμπεριφορές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s