Τα σημαντικότερα θέματα σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης ανηλίκων

Αναφορικά με την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης, τα σημαντικότερα θέματα που ανακύπτουν από τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης  ανηλίκων έχουν ως εξής:

Υπερπληθυσμός

Δυσχεραίνει τις συνθήκες κράτησης και παράλληλα δημιουργεί προβλήματα λόγω της αδυναμίας ελέγχου των υπεράριθμων κρατουμένων από πλευράς του προσωπικού (κυρίως στο κατάστημα Αυλώνα).

Κτιριολογικό

Επισημάνθηκε η έλλειψη χώρων και η αναγκαιότητα διεύρυνσης των εγκαταστάσεων φιλοξενίας των ανηλίκων. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία της ουσιαστικής λειτουργίας και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και η δημιουργία περισσότερων χώρων ψυχαγωγίας και δραστηριοποίησης των κρατουμένων (γήπεδο, γυμναστήριο, κήπος, κ.ά.)

Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η έλλειψη επιστημονικού και φυλακτικού προσωπικού, καθώς και απουσία εκπαίδευσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων σε θέματα που αφορούν το νεαρό της ηλικίας των κρατουμένων και τη διαχείριση κρίσεων. Επίσης, η έλλειψη οικονομικών πόρων καθιστά αδύνατη τόσο τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και την αποκατάσταση σημαντικών φθορών και ελλείψεων που διαπιστώνονται σε κτιριακό επίπεδο.

Περιορισμένες επιλογές εκπαίδευσης, κατάρτισης, δημιουργικής απασχόλησης

Η επαγγελματική κατάρτιση και η εκπαίδευση αποτελούν μέρος του προγράμματος και των τριών καταστημάτων κράτησης από τα οποία λήφθηκαν συνεντεύξεις. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη λειτουργία σχολείου, Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ΙΕΚ ειδικοτήτων, μαθήματα υπολογιστών, εικαστικών, κ.ά. Επισημάνθηκε η ανάγκη για τη λειτουργία πολυπολιτισμικού σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αλλοδαπών  κρατουμένων, καθώς ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών δυσχεραίνει την υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων λόγω της αδυναμίας κατανόησης της Ελληνικής γλώσσας. Επίσης, αναφέρθηκε η αναγκαιότητα για την ύπαρξη επαγγελματικών εργαστηρίων με τη δυνατότητα χορήγησης επαγγελματικής πιστοποίησης. Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία της επαγγελματικής αποκατάστασης για την κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων. 

Η ψυχαγωγία των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης αφορά κατά κύριο λόγο μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι κρατούμενοι. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα και η σημασίας της άθληση και της συμμετοχής των ανηλίκων κρατουμένων σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Προκύπτει η ανάγκη των κρατουμένων για δημιουργικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου έτσι ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες της καθημερινότητας αλλά και οι προοπτικές επανένταξης μετά την αποφυλάκιση.

Έλλειψη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος και η αδυναμία κάλυψης αναγκών ειδικών ομάδων

Χρειάζεται η σύνδεση και η επαφή των κρατουμένων με την οικογένεια, ώστε να διευκολυνθεί η σχέση τους με την ευρύτερη κοινωνία και η επανένταξη τους σε αυτή.

Αδυναμία αντιμετώπισης ιδιαιτεροτήτων

Δυσκολία διαχείρισης θεμάτων που αφορούν ιδιαίτερες ομάδες, όπως αυτές των κοριτσιών, των αλλοδαπών και των πιο νέων κρατουμένων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s